Reklam
İlhami IŞIK

İlhami IŞIK


Barış Tutmak İsteyen Bir Balıkçı'nın Hikayesi-2

13 Aralık 2019 - 19:42

Nereden başlasam? 1959 yılında petrölün bulunmasından beş yıl sonra Batman'da doğdum diye başlasam hic bir şey anlaşılmayacak. Çünkü bu coğrafyada yaşayan herkesin şahsi hikayesi coğrafyanın bir asırlık hikayesinden ayrılamaz.

Aslen Mardin'liyiz biz. Dağlıyız, Dereweri derler kürtçe'de, aşiret diyeceğim ama aklınıza gelen kılişelere takılmayın. Bizim aşiretin en güçlüsü babaannemdi. Tüccardı, silahlıydı, varlıklıydı.1930'lardaki Savur Ayaklanması'nın önde gelenlerindendi.

Ayaklanma bastırılınca babam bir yaşında babaannemin heybesinde Süriye'ye geçmişler. Ayaklanmanın liderlerini Suriye'de Fransız kaptanlar öldürmüş. Sonra af çıkmış, geri dönmüşler Mardin'e köyler yakılınca dağda köy kurmuşlar. Hasankef barajı olursa sular altında kalacak bizim köyümüz.

Sonra Batman'a gelmişiz .1970 lerde Batman lisesi'nde iyi futbol oynayan, geniş cevresi olan bir öğrenciydim. Hepimiz öyleydik. Futbol, filimler üzerine konusurduk, stalin, lenin bilmezdik. Şimdinin liselileri gibi değildik tabi.10 kisiden 6'sı evliydi çoluk cocuğu olanlar vardı. Birde hepimizin doğum günü 1 Ocak'tı.

Hiçbirimiz hiç bir sey olmamıştık henüz. O sene işte oldu her şey .1976 yılı. Her yerde halk dernekleri, kültür dernekleri gibi dernekler açılmaya başladı.

Rızgari, Ala Rızgari, Kawa, DDKD, İGD(TKP) ve son olarak sahneye cıkan Apocular ya da bilinen adıyla PKK. Batman'lı liseli gencler olarak bu örgütler arasında bölünmeye basladık.

Ve Pkk dozer gibi bütün örgütleri siddet ile ezip geçti.

Bir korku imparatorluğu inşa etti.

İtilmiş, kakılmış ve işsiz gençlere  "öldürme gücü ve öldürme özgürlüğü" sunarak tek hakim güç oldu.

Bir gün içerisinde 7 İGD'li arkadaşımızı cezalandırma adı altında ayaklarından vurdu.

Bana'da Lisenin bahcesinde 36 kurşun sıktılar.

Tabi ayaklarıma doğru... Kadife pantolonum vardı, kumaşlar uçuşuyor böyle.

Yavaş yavaş gücüm azalıyor farkındayım ama kumaş parçaları ucuyor görüyorum. Kursunların 5 tanesi bana değdi.

Ve gün geldi Sıkıyönetim dönemi bana hapishane yolu göründü.

Ben ve benden bir yaş büyük ağabeyim Ali ve bir yaş kücük kızkardeşim Gülşen, üçümüz beraber büyümüştük. Birbirimize çok bağlıydık.

Benden 4 ay sonra da ağabeyim Silvan'da yakalanınca herkes bunlar artık bir daha çıkmaz diye bakmaya başlamıstı. En cok da kızkardeşim Gülsen etkilendi ağabeylerini bir daha göremeyecek oluşundan 19 yaşındaydı, çok güzeldi. Bu ayrılığa dayanamayadığı için intihar etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum