ERZURUM KİTAP FUARI

Vahdet Nafiz AKSU

Eserlerini büyük bir lezzet alarak okuduğum Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, 2007 Yılında Elazığ'a Davet Edilerek 'Türk Dünyası Hizmet Ödülü' verildiğinde takdir hissi ağır basan bir kıskaçlık hisssetmiştim.
 
Koca üniversite şehri, kültür şehri, tarih şehri Erzurum neden düşünmüyordu böyle etkinlikleri? 
 
Başka bir ilimiz valilik önderliğinde kitap okuma kampanyası yaptığında da "Biz de isteriz, biz de" diye kaleme sarılmıştım hemen. 
 
Ne fayda...Kâmî'nin deyişiyle: Güle gûş ettiremez yok yere bülbül inler/Varak-ı mihr ü vefâyı kim okur kim dinler...
 
Yok yok haksızlık etmeyelim, bu sütünlarda şehrimizin için dile getirdiğimiz birçok önerimiz kıymetli siyasetçiler ve yöneticiler tarafından dikkate alınıyor, hayata geçiriliyor. Müteşekkiriz. 
 
***
Sözü Erzurum Kitap Fuarına getirmek için böyle bir girişe ihtiyaç var mıydı? Vardı.
 
Gittiğim her kitap Fuarında gözlerim güzelim kitaplarda, hayalim Cumhuriyet caddesinde oluyordu.
 
Ah bizde de açılsa böyle fuarlar.
Dolup taşsa kitapsever dadaşlar la stantlar. 
 
Şah hayalimse şuydu: Sayıları gittikçe artan, eserleri ulusal ve küresel ölçekte ses getiren Erzurumlu yazarlar kitaplarını imzalasalar Erzurum kitap günlerinde.
 
Kalkınma davasını çift kanatlı bir  kartal olarak görüyoruz, kanadının biri maddi kalkınma, diğeri kültürel atılım. Biri olmadan zirveye taşıyamayız şehri.
 
Okur yazar olmak yetmez, hem okumalı, hemi de yazmalı şehir,  bu amaca erişebilmemiz için. Eser vermeli yani, eser! Buluşlar, patentler şehri olmalı Erzurum. Markalar şehri...
 
Bunun yolu buralardan geçiyor işte. Okumaktan, yazmaktan. Kitap Fuarlarından, etkili sanatsal etkinliklerden.
 
Okuma alışkanlığı kolay kazanılmıyor. Bir yazarımızın belirttiği gibi " bazı memleketlerde olduğu gibi, bizde okumak bir gelenek değil. Çocuk babasının, amcasının okuduğunu görmemiş ki kendi de özenip okusun." Eee okullarda da veremiyoruz  bilim, tarih,  şiir, hikâye ve  her türlüsünden kitap okuma zevkini. 
 
Şükürler olsun ki yavaş yavaş çıkıyoruz bu kısır döngüden. 
Kitap okuyanlarımız çoğalıyor. Kitap fuarını dolduran, kitaplar önünde sevimli özçekimler yapıp yayımlayan gençleri görünce iyimserliğim arttı.
 
Değerli yazarların sohbet toplantılarına ilgiden mutluluk duydum. 
 
Kitap aşığı okurlar,  şehrin kıymetli yazarlarıyla çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada gururla paylaşmışlar. Ben de çok gururlandım, güzel kitaplarıyla şehrin kültür ve irfan hazinesini  zenginleştiren değerli İsmail Bingöl, İrfan Gürkan Çelebi, Doç. Dr. Ali Kurt, Hanifi İspirli, Muzaffer Taşyürek ve Doç. Dr. Serhan Alkan İspirli'in imza günlerindeki fotoğraflarına bakarken. Bunlar görebildiklerim, gözümden kaçan dostlar kusura bakmasın. 
 
Erzurumlu yazarların kendi kitaplarını imzalarken yüzlerine yansıyan gurur ve mutluluk, sadece onların değil, tüm şehrin gurur ve mutluluğudur.
 
Umut ve temennimiz, yazarlarımızın sayısı artsın, eserleri rafları doldursun; Erzurum yazarlar, çizerler, kitaplar şehri olsun.
 
Bu güzel faaliyeti başlatıp, geleneksel hale getiren
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ekibi büyük bir teşekkür ve tebriki hak ediyor.
Ayrıca, faaliyete katkıda bulunan Valilik,  ilgili kurulaşlar ve sivil kitle örgütlerine tebrik ve teşekkürlerimi iletiyorum.