Reklam

Ak Parti Hınıs'ta neden Sürekli Düşüşte!

Hınıs'ta 16 Yıllık Ak Parti iktidarları boyunca seçmen sürekli Yerel ve Genel seçimlerde iktidar karşıtı bir tutum sergilemiştir Hınıs'ı yakinen bilenler aslında bu duruma fazlasıyla şaşırıyorlar.Recep Tayyip ERDOĞAN sevgisi Hınıs'ta çok üst düzeyde olmasına rağmen seçmen tercihini neden Ak Parti'den yana kullanmıyor?"

Ak Parti Hınıs'ta neden Sürekli Düşüşte!
27 Haziran 2018 - 13:43

Ak Parti'nin Hınıs'taki oy kaybını Genel,yerel ve referandum seçim sonuçlarını inceleyerek ele alalım.

 

2011 yılı Hınıs Genel Seçim Sonuçları 

 

Ak Parti :      %44.67

Bağımsız :   %31.82 (Bağımsız Hdp adayı Hınıs kökenliydi)

 

2014 yılı Cumhurbaşkanlığı Hınıs seçim sonuçları

 

Recep Tayyip ERDOĞAN : %45.80

Selahattin DEMİRTAŞ :%38.60

Ekmeleddin İHSANOĞLU:%15.60

 

2014 yılı Hınıs yerel seçim sonuçları

 

Barış ve Demokrasi Partisi : %39.1

Ak Parti: %26.9

Saadet Partisi: %19.1

Cumhuriyet Halk Partisi: %12.8

 

7 Haziran 2015 yılı Hınıs Genel seçim sonuçları

 

Halkların Demokratik Partisi : %66.14

Ak Parti:                                  %21.66

Cumhuriyet Halk Partisi :         %5.70

Milliyetçi Hareket Partisi :         %3.32

 

1 Kasım 2015 Hınıs Genel Seçim Sonuçları   

 

Ak Parti:                           %35.64

Cumhuriyet Halk Partisi :    %7.78

Halkın Demokrasi Partisi:   %51.61

Milliyetçi Hareket Partisi:    %2.15

 

2015 yılı Hınıs Referandum sonuçları

 

Hınıs :             EVET             %51.2

 

2018 yılı Hınıs Milletvekilliği sonuçları

 

Ak Parti :                          %32.48

Milliyetçi Hareket Partisi :   %3.70

Cumhuriyet Halk Partisi :   %7.16

İyi Parti :                          %2.15

Saadet Partisi :                 %1.07

Halkların Demokratik Partisi :%52.10

Vatan Partisi :                        % 0.27

 

2018 yılı Hınıs Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları

 

Recep Tayyip ERDOĞAN : %38.90

Selahattin DEMİRTAŞ :        %36.89

Muharrem İNCE :                  %21.12

Meral AKŞENER :                  %1.90

Temel KARAMOLLAOĞLU :    % 0.92

Doğu PERİNÇEK :                    %0.28

 

Mevcut tablolardaki oy oranlarına bakıldığında Referandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip ERDOĞAN'ın bariz üstünlüğünün olduğu, yerel ve genel seçimlerde ise ibrenin tamamen tersine dönüp Halkların Demokratik Partisi yönüne evrildiğini görebilmekteyiz.Kısacası Hınıslı seçmenlerin ideolojik bir yaklaşımla oyunu kullanmadığını görmekteyiz.

 

Yerel seçimlerde kişi faktörünün önplana çıktığını ve aday belirleme aşamasında yanlış kişilerin tercih edilmesiyle değiştiğini varsayarak  tabloya genel seçimler boyutu ile bakalım.

 

Öncelikle Hınıslı seçmenlerin yapısını inceleyelim.

 

1- Hınıs seçmeni genelde muhafazakar dindar görüşe sahiptir.

 

2-Seçmenin %15'i alevi seçmenlerden oluşmaktadır.

 

3-Seçmenin %10'u kamuda çalışan kişilerden oluşmaktadır.

 

4-Hınıs'ta seçmenin en fazla %35'i ideolojik düşünerek sandığa gitmektedir.

 

5-Seçmenin çoğunluğu mahallelerde (Köylerde)ikamet etmektedir.

 

6-Seçmenin %15'i aşiretlerden oluşur.Ancak aşiretler kendi içerisinde ve diğer aşiretlerle bir bütünlük sağlayamamaktadır.

 

Ak Parti Hınıs'ta son süreçte neden sürekli oy kaybediyor?

 

Çok eskiye gitmeden son üç seçimde oylardaki değişimlerin temelinde yatanları belirtelim.

 

1- 7/8 Ekim olayları sonrasında Hınıs'tan göç eden 2000'e yakın kişinin Ak Parti'ye yakın görüşte olması oy yüzdesinde düşüş nedenlerinden birisidir.7/8 Ekim olaylarında Hınıs merkezde oturan ve bu vandalizmden fazlasıyla etkilenen kesim, çareyi Hınıs'ı terk etmekte bulmuştur.Tabi göç edenlerin yerini 18 yaşını dolduran yeni seçmenler almıştır.Kıyaslama yapılır iken bunu unutmamak gerekir.

 

2-Ak Parti teşkilatları uzunca bir süredir  ciddi anlamda hatalı tercihler üzerine inşa ediliyor.Teşkilatlar belirlenirken halkın istediği kişiler değil ,Genel Merkezden referans bulanlar tercih ediliyor.Hal böyle olunca ilçede dedikodular ayyuka çıkıyor.

 

3-Ak Parti teşkilatları yapılan hizmetleri halka anlatamamıştır.Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı  ,Hınıs Belediye Başkanlığı ve hükumetin programa almış olduğu milyonluk yatırımlar ilçe halkına yeterince anlatılamamıştır.

 

4-Hınıs'ta yapılan onca hizmet yeterince denetlenmemiştir..İhaleleri alan yüklenici firmalar almış oldukları ihaleleri işin ehli olmayan taşeron firmalara vererek yaptımıştır.Taşeron firmalar tarafından yapılan işler  tekrar tekrar sökülüp  yapılmış bu durum halk üzerinde bezginlik yaratmıştır.

Özellikle Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından milyonlarca para aktarılan Hınıs'ta Ak Parti hep eleştrililmiştir.Ciddi yatırımların yapıldığı bir yerde eleştiri olmasının altında yatan nedenler araştırılmamıştır.

 

5-Hınıs'ta  Ak Parti'ye gönül veren gerçek partililer yönetimlere dahil edilmemiş fikirleri önemsenmemiştir.Bu durum onlar üzerinde küskünlük yaratmıştır.

 

6-Ak Parti'de siyaset yapan partililerin bir bütünlük sağlayamaması ve kendi aralarında olan çekişmeleri seçimlerde sandığa yansımıştır.Özellikle 24 Haziran seçimlerinde Ak Parti'de siyaset yapan bir çok kişi ilçe teşkilatından dolayı sahaya çıkmamıştır.

 

7-Yıllardan beridir Ak Parti içerisinde  bulunan bazı kişilerin yıpranmalarına rağmen halen parti yönetimlerinde yer alması ve bir değişimin yaşanmaması ilçede Ak Parti'ye olan  bakışın olumsuz olmasına neden olmuştur.

 

8-Hınıs'ta işsizliğin had safhada olması ve çeşitli kurumlara yerleştirilen kişilerin teşkilattaki yöneticilerin yakın akrabası olması  halk arasında adaletsiz bir yaklaşım olarak değerlendirilmiştir..Kaldı ki Hınıs'ta Ak Parti'ye en çok eleştri de bundan dolayı gelmiştir.

 

10-Ak Parti yöneticileri halkın taleplerini okuyamamıştır..Gelen eleştrileri dikkate almamıştır.

 

11-Bu yerel sorunların dışında Ak Parti'nin Milliyetçi Hareket Partisi ile ittifakı Hınıs'ta ki oy kaybının nedenlerinden birisi olmuştur.

 

12-Alevi kökenli seçmenin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muharrem İNCE'ye oy verirken Milletvekilliği seçiminde tercihini Halkların Demokrasi Partisi'nden yana kullanmıştır.Bu durum  tabloyu değiştiren nedenler arasında yerini alıyor..Gerçi Alevi seçmen Hınıs'ta  bunu ilk defa yapmıyor.Önceki seçimlere baktığımızda Hınıs'ta Cumhuriyet Halk Partisinin Erzurum'da Milletvekiliği çıkaracak potansiyele sahip olmaması nedeniyle tercihini Halkların Demokrasi Partisi'nden yana kullandığını görebilmekteyiz.

 

13-Halkların Demokrasi Partisi Erzurum Milletvekili adayı Mehmet Kasım FIRAT'ın Hınıslı olması  seçmende hemşehricilik hissini uyandırmıştır..

 

14-Hınıs merkezde sandığa gitmeyen ve çoğunluğu Ak Parti seçmeni olan (1000 civarında olduğu belirtiliyor) seçmenler oy kullanmaya teşvik edilmemiştir.Bu seçmen bloğunun küskünlükleri giderilmemiştir.


Hakkını teslim etmemiz gereken kişilerin başında Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet SEKMEN geliyor.Allah için Hınıs'a çok yatırım yaptı.Fakat Hınıs'ta yatırımlarda yeterli denetim sağlanamadı.Gönül rahatlığıyla Mehmet SEKMEN'in Hınıs'ın ve Güney ilçelerinin çehresini değiştirdiğini söyleyebiliriz..Buradaki tek sorun Hınıs'taki Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Mehmet SEKMEN'in temposuna ayak uyduramamıştır. .Mehmet SEKMEN'in ayırım yapmadan tüm köylere eşit bir şekilde yaptığı yatırımlar seçmenin yüzünü güldürmüştür.Yatırımların parasal değerleri milyonlarla ifade edilirken ilçedeki teşkilatlar seçmene bu yatırımları anlatamamıştır.

 

 

 

Yukarıda belirttiğimiz olayların harici Hınıs'ta son süreçte oylarda çok sert düşme olmasına rağmen İlçe Kaymakamı ve Kayyum Belediye Başkanı Bülent AY'ın çok ciddi çalışmalarının  verimli  olduğu görülüyor.Genel seçimler öncesinde ilçe teşkilatına olan tepkiler çığ gibi büyümüş iken seçmen ilçe Kaymakamını unutmamış ve onun hatrına binayen sandıkta Ak Parti'ye oyunu vermişitr.Açık konuşmak gerekirse mevcut tabloda alınan oyun büyük bir kısmı  ilçe kaymakamı Bülent AY'ın kişisel çabaları sonunca sandığa yansımıştır.

 

Kısacası Hınıs'ta seçmenlerin Ak Parti'ye yönelmek isteyen bir tavrı var .Ancak Ak Parti yöneticileri ısrarla yapmış olduğu hatalar ile seçmenin bu yönelim talebini gerçekleştirmemişlerdir.

 

 

Halkların Demokratik Partisi adayları Hınıs'ta tek bir miting yapmadan 24 Haziran seçimlerinde en yakın rakibi olan Ak Parti'ye 2500 civarında fark atmıştır.Milliyetçi Hareket Partisi ile ittifak yapılmasından dolayı oradan gelen oyları da hesaba katarsak fark 3000 civarında olacaktır.

 

Bu tablo Halkların Demokrasi Partisi'nin başarısı mıdır? Bize göre değil.Pkk tehtidinin olmadığı  bir ortamda  seçmen Halkların Demokrasi Partisi'ne oy vererek Ak Parti'ye bir mesaj vermiş ve Ak Parti'yi uyarmıştır.

 

Karayazı,Karaçoban,Tekman gibi sandığa ideolojisini yansıtan ve bu anlamda evrilmesi çok zor olan seçmen kitlesinin bulunduğu ilçelerde Ak Parti oylarını arttırırken ,Hınıs'ta oylarında düşüş yaşamasının başlıca nedenleri bunlardır.Ak Parti Hınıs'ta oylarını arttırmak istiyor ise seçmenin beklentilerine  kulak vermelidir.Yoksa gelenek değişmeyecektir.Yakın zamanda Belediye Başkanlığı seçimlerinde kazanan yine Halkların Demokratik Partisi olacaktır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum