Reklam
Reklam
Kadir SABUNCUOĞLU

Kadir SABUNCUOĞLU


Evlerimizi Bayburt’a Taşıyalım Mı?

27 Ekim 2017 - 09:42

Eski yıllarda, “Daha yazımızın mürekkebi kurumadı” derlerdi. Aslında her yıl ‘Papağan’ gibi birkaç kez tekrarlıyoruz ama duyan yok. Son yazının başlığı: ‘İşte Erzurum’un çözüm bekleyen sorunları.’ İdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Erzurum’da 30 Eylül 2017 günü yaptığı konuşmasının bir bölümünde, Erzurum’un eksiklerinden söz etmişti. O eksikliklerin giderilmesi için de Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı  Mehmet Sekmen, İlçe belediye başkanları, Belediye meclis üyelerini görevlendirmişti.

Erzurum’un yıllardan beri çözüm bekleyen sorunları listesini içinde bulunduğumuz Ekim aynın ilk haftası, hazırlamış ve ilgili makamlara sunmuştum. Listenin ilk sırasına da doğalgaz indirimini almış ve “Erzurum’da 6 ay doğalgaz, soba, kalorifer yakılıyor. Şehirde yaşayanların göç etmesini önlemek için gelir, emlak, ÖTV, KDV gibi vergi kalemleriyle doğalgazda indirim yapılmalı. Çalışan ve emeklilere Erzurum’da yaşadıkları için artı ücret ödenmeli. Geçmiş yıllarda kok kömüründe indirim yapılıyordu, Doğu’da görev yapanlar da ek ücret alıyordu” demiştim.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

            Bunun ardından fotoğraflı bir haber servis edildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ankara’da Erzurum Milletvekilleri bir araya gelmiş, aylık değerlendirme yapmışlar. Şimdi Akdağ ve milletvekillerine sormanın tam sırası:

            Peki siz Cumhurbaşkanının talimatına ve görevlendirmesine rağmen Erzurum’un kangrene dönüşen hangi sorunlarını ele aldınız?
Bayburt ve Gümüşhane’ye sağlanan doğalgazdaki indirimden Erzurum, yararlanacak mı?

Kışın kalitesiz yakıt yüzünden ortaya çıkan hava kirliliğinden haberiniz yok mu?

Dar gelirliye kirlilik yaratan kömür yerine doğalgaz vermeyi hiç düşündünüz mü?
Günde 15-20 uçağın inip kalktığı havalimanının sorunlarını iyileştirmek adına ne yaptınız?
Geçen seçimde Erzurum’a sanayi getireceğinizi söylediniz, cazibe merkezleri projesinden söz ettiniz. Mantar gibi kurulacak fabrikalar hani, nerede?

Aziziye’den başlayacak, Palandöken ve Yakutiye’deki İstasyon garında sonlanacak hafif raylı sisteme ne oldu?
Yüksek hızlı tren, hayvancılık gibi diğer temel sorunlara ise şimdilik girmiyorum.

AĞBAL BİR İLKİ BAŞARDI

Madem Ankara’da toplandınız, Erzurum’un hangi derdine son verdiniz? Duymadınızsa söyleyeyim. Bayburt ve Gümüşhane’de doğalgaz ücretinde 16 Ekim’den sonrası için yüzde 9 indirim yapıldı. İndirim sadece bu yıl için değil, 2021 yılına kadar geçerli olacak. Açıklamaya göre, Gümüşhane ve Bayburt’u temiz havaya kavuşturmak, yaşam alanlarında ekonomik konfor sunmak hedefindeymişler.
Bayburt’un nüfusu 90 bin, Gümüşhane’nın 172 bin, toplam nüfus 240 bin. İki ilin ikişerden dört milletvekili var. Bravo Maliye Bakanı Naci Ağbal, iki ilin milletvekilleri, vali, belediye başkanlarına. Bir ilki gerçekleştirdikleri için.

İKİNCİ ÖNEMLİ HABER HAVALİMANI
Kışın sis, tipi nedeniyle Erzurum’a olan uçak seferleri iptal olduğu için turizm olumsuz yönde etkileniyor, vatandaş perişan oluyor. Bu nedenle “Erzurum’a kışlık havalimanı şart” diyoruz ama dinleyen kim. Koşularımızla ilgili ikinci önemli haber, Bakan Naci Ağbal sayesinde Bayburt ve Gümüşhane’ye ortak bir havalimanı yapımına başlandı. Onaylanan bütçesi 285 milyon lira. Bu yıl  28,5 milyon harcanacak.
Gelelim bizim durumumuza: Erzurum’un nüfusu 762 bin, milletvekili sayısı altı. Erzurum’da kışın ısı, sıfırın altına 30-40 dereceye kadar düşüyor. Erzurumlu ayda ortalama 400-500 lira doğalgaz parası ödüyor.
Bakalım Naci Ağbal’ın açtığı yollardan bizim siyasetçilerimiz yürüyebilecek mi? Bizim isteme, sizin de şöyle deme hakkınız var: Doğalgaz indiriminden yararlanmak isteyenler ev- işyerlerini Bayburt’a veya Gümüşhane’ye nakletsin.

Nene Hatun’la ilgili bir kötü, bir de iyi haber

Osmanlı- Rus savaşı sırasında kundaktaki çocuğunu evde bırakarak baltasıyla özgürlük için savaşan kahraman Nene Hatun’un Mahallebaşı’nda, bir çeşmenin üzerine yerleştirilen büstünü gördünüz mü? Yer yüzünde bunun gibi bir başka çirkin örnek yoktur. İnsan olarak ben, bir kahramana gösterilen bu saygısızlıktan ötürü utandım. Ancak o büstü oraya yerleştirenlerin utandıklarını tahmin etmiyorum.                         Bu Nene Hatunla ilgili ‘kötü’ haber. Bir de sevindirici haber var. O da şöyle: İstanbul’un Esenyurt Belediye Meclisinde Üye olarak görev yapan Ali Murat Alatepe, geçtiğimiz günlerde belediye tarafından yaptırılan bin kişi kapasiteli, içinde dershaneler ile sosyal donatıların bulunduğu Güzelyurt Kültür Kompleksi’nin adının Nenehatun Kültür Merkezi olarak değiştirilmesini teklif etti. Erzurumlu Alatepe’nin teklifi Esenyurt Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi ve kompleksin adı ‘Nenehatun Kültür Merkezi’ olarak değiştirildi.
İşte bu vatan için düşmanla savaşarak kahramanlık unvanı alan Nene Hatuna, Esenyurt Belediye Meclisinin bakışı. Bir de tartışılan büstün bulunduğu semtin bağlı olduğu Yakutiye Belediyesinin ihmalini görmek isteyenler lütfen fotoğrafı incelesin.
Teşekkürler Esenyurt Belediye Meclis üyesi Ali Murat Alatepe ve belediye meclis üyelerine. Kıymet bilmek, değer vermek işte böyle bir şey.

TSK’YA KARSKAPI TEŞEKKÜRÜ
Nene Hatun’un büstüne ait tartışılan kaidenin fotoğrafını emekli Albay Sabri Topdağı çekiyor ve sosyal medyada paylaşıyor. Hemşerimiz olan TSK Mehmetcik Vakfı Erzurum Temsilcisi Sabri Topdağı, yaklaşık 50 yıldan bu yana askeri cezaevi sınırları içinde kalan ve bir zamanlar Erzurum’un doğu ile ulaşım bağlantısını sağlayan Karskapı’nın fotoğraflarını da paylaştı.

Karskapı, Erzurum’un yedi kapısından ayakta kalan ve en önemlilerinden biri. Tarihi tünel, sanki yeni yapılmış gibi. Bizim gençlik dönemimizde Pasinler’e, Horasan’a, Kars’a, Ağrı’ya, Van’a giden- gelen taşıtlar Karskapı’dan giriş- çıkış yapardı.
Karskapı gerçeğinde olduğu gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve mensupları, tarihi değerlere, doğaya kendi malı gibi sahip çıkıyor. Sırf bu nedenlerden dolayı da TSK, takdir ve teşekkürü hak ediyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum